18 Eylül 2024

SEO Makaleler

SEO – Teknoloji, Bilişim, İnternet Dünyasından Haberler

İklimin korunması için zaman daralıyor

Dünya İklim Zirvesi yaklaşırken uzmanlar küresel ısınmanın etkileri konusunda uyarılarını artırıyor. Isınmada insanın büyük rolü olduğunu belirten iklim uzmanı Moyib Latif, vakit kaybedilmemesi gerektiğini söylüyor. Kiel Üniversitesi’nden iklim profesörü Moyib Latif, “Şu anda iklim değişiminin henüz başlangıcındayız. İnsanın iklim üzerindeki etkisini kanıtlamamız mümkün, ısınma 100 yıl içinde 0,7 dereceye dayandı. Ancak şimdiye kadar olduğu gibi davranmaya devam edersek, bu yüzyılın sonuna dek ısınma 4 dereceye kadar ulaşabilir” uyarısında bulunuyor. İklim değişiminde en büyük rolü insanın oynadığına işaret eden Latif, küresel ısınmayı engellemek için hemen harekete geçilmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor: “Dünya çapında hepimizin, atmosferdeki karbondioksit salınımını bu yüzyılın ortasına dek yarı yarıya ve yüzyılın sonuna dek de yüzde 80 oranında azaltmamız çok önemli. Bununla birlikte sanayileşmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere oranla daha sıkı önlemler uygulaması gerekiyor.”

Asıl sorumlular sanayileşmiş ülkeler

İklimin değişiminin asıl sorumlularının sanayileşmiş zengin ülkeler olduğunu belirten Pakistan kökenli Alman bilim adamı Moyib Latif, bu nedenle onlara daha fazla yükümlülük düştüğünü belirtiyor.

Latif, “Endüstrileşmiş ülkeler şimdiye dek hiç ikna edici davranmadılar ve bu meselenin asıl sorumluları onlar. Ancak cesurca hedefleri kabul etmek konusunda da gerçekten hazır görünmüyorlar, özellikle de ABD. Bunların ışığında, Çin ve Hindistan gibi kalkınmakta olan ülkelerin de iklimin korunması konusunda çekincilerinin olması anlaşılır bir durum” diyor.

Sıradan insanlar da birşeyler yapabilir

Kopenhag’daki zirvede, 1997’de imzalanan Kyoto Anlaşması yerine yeni bir anlaşmaya varılması hedefleniyor. Ancak küresel ısınmayı engellemek sadece Kopenhag’daki Dünya İklim Zirvesi’nden çıkacak sonuca bağlı değil. İklim uzmanı Moyib Latif, özellikle sanayileşmiş ülkelerde yaşayan sıradan insanların da yaşam tarzlarını değiştirerek bir şeyler yapabileceğini söylüyor:

“Örneğin bir Alman, yılda 10 ila 11 ton karbondioksit atığına yol açıyor, buna karşın bir Hintli ise sadece 1 ton karbondioksit salınımına neden oluyor. Bu nedenle biz Almanya’da ve diğer sanayileşmiş ülkelerde birey başına düşen karbondioksit salınımını azaltmayı denemek zorundayız. Ancak böylece inandırıcı olabiliriz. Uzun vadede ise bir tür karbondioksit adaleti hedeflenmeli. Yani, bu dünyada yaşayan herkes eşit karbondioksit salınım hakkına sahip olmalı.”

Peki sıradan insanlar iklimin korunmasına nasıl yardımcı olabilir? Günlük hayatta yapılacak küçük değişiklikler ve tercihlerle bu pek de zor değil aslında. Örneğin büyük otomobiller yerine küçüğünü tercih etmek, çatıya güneş enerjisi tesisatı döşemek, enerji sarfiyatını önlemek için evlerin, binaların yalıtımını en iyi şekilde yapmak ya da uzak ülkelere sehayatlerden vazgeçmekle iklimin korunmasına katkıda bulunulabilir.

Deutsche Welle

About The Author

İş Dünyasından Haberler - Tanıtım Videosu - Sosyal Medya Yönetimi
deneme bonusu veren siteler
odeonbet