30 Nisan 2024

SEO Makaleler

SEO – Teknoloji, Bilişim, İnternet Dünyasından Haberler

Şimdi müzik yapma zamanı

Ev kullacılarının vazgeçemediği tutkularının başında müzik geliyor. Bu tutku, güçlü donanımlar ve ses sistemleriyle adına doyum olmaz bir hal alabiliyor. Bu durumda bir de günden güne kolaylaşan basitleşen müzik işleme yazılımları eklenince ev kullanıcıları için kendi müziklerini hazırlamak oyun oynamaktan farksız hale geliyor. Bu noktada kendi müziklerinizi hazırlayabileceğiniz yazılımları bir araya toparlayarak yazımıza konuk etmek istedik. İşte evinizde eğlenceli saatler geçirebileceğiniz müzik işleme yazılımları…

Virtual DJ
Virtual DJ adlı bu gelişmiş, sanal DJ konsolu yazılımı sayesinde kendinize ait şarkılar hazırlamak ya da iki ayrı şarkıyı birbirine karıştırmak bir hayli kolaylaşıyor. Gerçek bir DJ konsolunu simüle etmeye çalışan yazılım iki ayrı pick-up ve bir mikserden oluşuyor. Pick-up’lara yüklediğiniz şarkıların ritim hızlarını değirebiliyor ya da afektler verebiliyorsunuz. Yazılımın en dikkat çeken ve alkış alan özelliğiyse şarkıların üzerinden insan sesini silerek karaoke için hazır parçalar oluşturabilmeniz diyebiliriz. Bu anlamda bir parçayı cover ya da remiks yapmak Virtual DJ ile çok kolay ve eğlenceli bir hal alıyor. Yazılımın beraberinde getirdiği sanal pick-up’lara yüklediğiniz şarkıların davul altyapılarını birbirine eşitleyerek hazırlayabileceğiniz altyapılarla karıştırabilir ve kendi yorumunuzu içeren çalışmalara imza atabilirsiniz. Yazılımın marifetleri bunlarla da bitmiyor. Adında geçen DJ ifadesinin hakkını veren Virtual DJ yüzlerce parçadan oluşan listeleri yönetmenizde size kolaylık sağlıyor. Gelişmiş arama özelliği sayesinde listelerinizde ya da bilgisayarınızda yer alan parçalar arasından dilediğinize kolayca ulaşabilir, parça geçişlerini yumuşatarak şarkıları birbirine bağlayabilirsiniz. Benzer şekilde canlı miks ya da remiks performansları sergileyebilir, pick-up’ları kullanarak dilediğiniz gibi scratch şovlar sunabilirsiniz. Ancak bunun için 20 gününüz var. Bu sürenin ardından yazılımı satın almanız gerekiyor. Yoksa kullanım süresi dolacağından yazılım kendisini kapatacaktır. Eğer DJ’liğe merakınız varsa bu yazılımı mutlaka edinmenizi öneriyoruz.

FL Studio
Sample tabanlı müzik işleme yazılımların¬dan sıkıldıysanız ve kendinize daha esnek, daha yaratıcı müzikler oluşturabileceğiniz bir yazılım arıyorsanız FL Studio tam size göre diyebiliriz. FL Studio ile sadece birkaç dakika içerisinde kendi loop (döngü) efektlerinizi oluşturabilir, bu sample’ları MP3, WAV veya midi olarak kaydedebilirsiniz. Yazılım gerçekten çok başarılı olduğundan hatırı sayılır bir ücret karşılığı satılıyor. Zaten amatör – profesyonel birçok stüdyo ve müzisyen de bu yazılımı tercih ediyor, fakat kendinize özel müzikler hazırlamak için illa yazılımı satın almak zorunda değilsiniz. Demo sürümü de işinizi bir hayli görecektir. Elbette ki demo sürümün bir takım kısıtları mevcut ancak kendinizi bu yolda devam edebilecek yeterlilikte hissediyorsanız yazılımı satın almayı düşünebilirsiniz. Demo sürümünde sahip olduğunuz midi ya da elektronik klavyeleri kullanamıyorsunuz ama yazılımla birlikte gelen sanal klavyeyi kullanarak kendi melodi ve ritimlerinizi oluşturabiliyorsunuz. Oldukça kolay ve kullanıcı dostu bir arabirime sahip olan FL Studio’yu İngilizce bilmeseniz bile rahatlıkla çözüp kullanabiliyorsunuz. Üstelik yazılım o kadar “basit” hazırlanmış ki, müzikten anlamasanız ya da hayatınızda hiç DJ’lik yapmamış olsanız bile kendi müziklerinizi kolayca hazırlayabiliyorsunuz.

Geniş ses kütüphaneleri
FL Studio ile illaki kendi ritimlerinizi ve altyapılarınızı oluşturacaksınız diye bir şey yok. Yazılımla birlikte gelen onlarca drum kit, drum synth, enstrüman ve simsynth sayesinde FL Studio’yu sanki sample tabanlı bir müzik işleme yazılımı gibi de kullanabiliyorunuz. Ayrıca yazılımın tam sürümüne sahip olduğunuzda üretici firmanın web sayfasından yazılımla birlikte gelmeyen binlerce sample, loop, eklenti ve efekti indirebilirsiniz.

HammerHead
Ücretsiz müzik işleme yazılımları arasında belki de en eğlenceli araçlardan birisi de HammerHead’dir diyebiliriz. Araç diyoruz çünkü HammerHead bir müzik işleme yazılımından ziyade bir altyapı oluşturma yazılımı diyebiliriz. Bu yazılım sayesinde dilerseniz rap, dilerseniz hip hop, dilerseniz de R&B ya da techno için altyapılar ve ritimler hazırlayabilirsiniz. Üstelik sadece birkaç tıklamada…

HammerHead için, profesyonel müzik stüdyolarında görebileceğiniz TR-909 davul oluşturucu mikserlerin yazılımsal versiyonu diyebiliriz. Bu yazılım içerisinde gelen örnekleme kalitesinde 29 farklı ses tiplerinde çalışabiliyorsunuz. 6 tane “user” başlığı altında kullanılabilen kanallar sayesinde dilerseniz basit bateri hazırlayabileceğiniz gibi, gayet zengin clup, house ya da techno altyapıları da kurgulayabilirsiniz. Yazılımla birlikte gelen “user” sample’ları beğenmezseniz programın sitesinden daha farklı olanları indirebilirsiniz. Ayrıca yazılımla beraber gelen “User Bank” oluşturma aracıyla kendinizde yenilerini oluşturabilir, diğer Hamerhead kullanımlarıyla paylaşabilirsiniz. HamerHead’le her ritim için 6 farklı kanal kullanabiliyorsunuz ve çalışmalarınızı toplamda 8 ölçüye kadar uzatabiliyorsunuz. Bizim tavsiyemiz, HammerHead’le kullandığınız müzik işleme yazılımı için daha size özgü altyapılar hazırlayarak çalışmalarınız desteklemenizden yana.

eJay – Techno
Sample tabanlı müzik işleme yazılımları denilince akla ilk gelen firma kuşkusuz eJay’dir. Müziğin hemen her dalına yönelik bir yazılım paketi bulunan eJay, bu yazımıza iki ürünüyle konuk oluyor. İlki okumaya başladığınız üzere eJay-Techno. Gerek davul oluşturucusu olsun, gerekse de kayıt stüdyosu olsun gerçekçiliğiyle öne çıkan yazılım, kullanım kolaylığıyla da dikkat çekiyor. Sadece sürükle-bırak yöntemiyle yüzlerce hazır loop ve sample arasından dilediklerinizi seçip kendi müziklerinizi oluşturabiliyorsunuz. Yazılımın en güzel tarafıysa beraberinde getirdiği bas, solo ve davul oluşturucusu araçları diyebiliriz. Bu sayede kendinize özel loop sample’ları yazılım içerisinde oluşturabilir ve gerçekten “kendi” müziklerinizi hazırlayabilirsiniz.

Yazılımla birlikte gelen insan vokallerini kullanarak çalışmalarınıza renk katabilirsiniz. Ancak hemen belirtelim bu vokaller aslen bir-iki şarkının sözlerinden oluşuyor ve kendi aralarında tutarlılar. Yani kendi ses kayıtlarınızla beraberce kullanmaya pek uygun değiller. Eğer enstrümantal dans parçaları hazırlama niyetindeyseniz bu vokallerle çalışmalarınıza ayrı bir hava verebilirsiniz. Ancak kendinize özel R&B ya da club tarzı parçalar hazırlayacaksanız yazılımın kayıt stüdyosunu kullanarak sesinizi kaydetmenizi öneririz. Benzer şekilde bir enstrümanı da bu arabirimden parçalarınıza aktarabilirsiniz.

Yine yazılımın beraberinde getirdiği gör¬sel efektler ve video örnekleri sayesinde hazırladığınız parçalara küpler de oluşturabilirsiniz. Elbette ki, bu tarz bir özelliğin müzik işleme yazılımıyla uyumluluğu tartışılabilir, fakat yine de aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Yazılımın beraberinde getirdiği ses kütüphaneleri size yeterli gelmiyorsa, eJay’in web sitesi üzerinden yeni paketleri indirebilirsiniz. Tabii bu paketlerin büyük bir kısmını indirebilmek için siteye üye olmanız, kullanabilmek için de yazılımın tam sürümünü satın almanız gerekiyor. Bu hatırlatmadan sonra, bilgisayarlı müzik oluşturma yazılımlarıyla yeni tanışacak olan kullanıcılara eJay ürünlerini denemelerini öneriyoruz.

eJay – HipHop
Yazımızı sonlandırırken yine bir eJay yazılımına yer verelim istedik. Günümüzün en popüler tarzlarından biri haline gelen hip hop ve rap türlerine yönelik olarak hazırlanmış olan HipHop eJay, tarzla ilgili hemen her müzik severin edinmesi gereken bir yazılım diyebiliriz. Hip hop DJ’liğe giriş basamağı olarak görülen bir türdür. Yani hip hop teknik olarak 8 kanaldan oluşan; club, dance ya da techno türlerine göre daha basit bir düzeneğe sahip, pitch değeri düşük (temposu yavaş) olan bir tür. Dolayısıyla hip hop türünde miksler hazırlamak diğer türlerden örnekler hazırlamaya nazaran çok daha hızlı ve kolay oluyor. Bunu biraz açmak adına yazılımın kullanımına da değinmek istiyoruz.
Hip hop mix’lerde öne çıkan kanal aslen bas ve beat’tir. Bu nedenle öncelikle kulağa hoş gelen ve sağlam bir bas kanalı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için HipHop eJay’i açıp “New” seçeneğiyle boş bir mixer açalım. Oldukça anlaşılır ve kolay bir kullanıcı arayüzüne sahip olan yazılımda, sağ tarafta yer alan sample gruplarından “Bass” başlığını tıklayarak bu grubu açın. Mixer’m alt tarafında belirecek olan bas sample’ları arasından hoşunuza giden bir kompozisyon seçebilirsiniz. Bu aşamada küçük bir ipucu verelim; sample’ları dinlemek için mixer’a sürükleyip play seçeneğiyle dinlemek zorunda değilsiniz. Dilediğiniz bir sample (mixer’a sürüklemeden) tıklamanız çalmaya başlaması için yeterli. Bu anlamda kompozisyonunuzu oluştururken aynı ses türünden birkaç farklı sample kullanmanız monotonluğu atmak açısından çok faydalı olabilir.

Bas seçimini tamamladıktan sonra sıra mix’inizin karakterini ortaya çıkartacak olan beat’leri seçmeye geliyor. Bu aşa¬mada kanal israfı yapmamak adına hazır beat’lerden kullanmanızı öneriyoruz. Bu beat’lere “Loop” başlığından ulaşabilirsiniz. Loop’lar davul, snare, zil ve shaker karışımından oluşan hazır beat’ler ve genelde oldukça başarılılar (eJay bu ko¬nuda oldukça sağlam ve elit bir ses kü¬tüphanesi kullanıyor). Eğer sadece bas ve beat’lerden oluşan bir kompozisyon düşünüyorsanız (mesela rap tarzı) mixer’daki 8 kanalın 4’ünü kendi beat’lerinizi oluşturmaya ayırabilirsiniz. Bunun için yine sağ alt tarafta yer alan sample grubundan “Drum” başlığına tıklamanız ve kendi be-atleriniz için davul, snare, zil gibi çeşitli vurmalıları birbirine karıştırabilirisiniz.

Sağ tıkla ve kopyala
Ortalama bir sample 4 saniyelik sürelere sahip. Yani siz normal süre değeri olarak kabul edilen 3 buçuk 4 dakikalık bir mix oluşturmak istediğinizde, beat ve baslarınızı en azından 50 – 60 bar kopyalamanız gerekecek. Bu iş için uğraşmak yerine farenizle mixer’a sürüklediğiniz loop’u, üzerinde sağ tıklayarak yan bara taşıdığınızda kopyalamış olursunuz. Ardından sol tık kullanarak iki loop’u fareyle seçili hale getirip aynı yöntemle daha hızlı kopyalama yapabilirsiniz. eJay kullanmanın bir güzel tarafı da WAV formatıyla çalışıyor olmak. Yani siz de rahatlıkla yazılımın içerisine wav formatında kaydedilmiş sample’ları alabilirsiniz. Bunun için “Import” tuşunu kullanabilirsiniz. Eğer içe aldığınız sample’ı beğenmezseniz ya da hazırladığınız loop’lara uyduramazsanız “Erase” tuşuyla silebilirsiniz. Bu noktada yazılımın içe aktarma özelliğini, diğer yazılımlarla hazırladığınız wav formatlı sesleri birbiriyla karıştırmakta da kullanabilirsiniz. FL Studio bu uygulama için gayet yerinde ve iyi bir seçim olabilir mesela.

Konu kayıttan açılmışken HipHop eJay’in oldukça gerçekçi bir arayüzle hazırlanmış kayıt stüdyosu, kendi rap’lerinizi kaydetmeniz için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bu anlamda arayüzün sol tarafındaki “REC” düğmesine basarak girebileceğiniz kayıt stüdyosunda, eJay loop’larına uygun şekilde ses kaydı yapabilirsiniz. Bu uyumu 4 adet yeşil lambadan oluşan metronomu kullanarak yakalayabilirsiniz. Kayıt işlemini bitirmek için “stop” ve kaydetmek için de “save” seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu arayüzde dilediğiniz sayıda kayıt yapmak elinizde. Kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra “ok” işaretiyle simgelenmiş tuşu kullanarak mixer arayüzüne dönebilirsiniz. Bu noktada yaptığınız kayıtları “Wave” başlığı altında bulabilirsiniz. İçerisinde scratch olmayan bir hip hop ya da rap mix’i tatsız tuzsuz bir şey olurdu herhalde. eJay geliştiricileri de böyle düşünüyor olsa gerek ki, yazılımın içerisine bir “turntable” yerleştirmişler. Scratch düğmesiyle geçiş yapabileceğiniz bu ara-yüz sayesinde iki farklı parçayı birbiriyle karıştırabileceğiniz gibi seçtiğiniz bir sample dosyasıyla (ya da kaydettiğiniz bir ses dosyasıyla) scratch yapabilirsiniz. Bu uygulama için de faremizi kullanıyoruz. Tüm düzenlemelerimiz bittiğinde parçamızı kaydetme adımına geliyoruz. Bu aşamada önce “Save” tuşuyla projemizi “MIX” uzantılı şekilde kaydediyoruz. Bunu yapma nedenimiz daha sonra bu proje üzerinde oynama yapmak istediğimizde herşeyi baştan yapmak zorunda kalmamak. Bu işlemi tamamladıktan sonra “Export” tuşuyla parçamızı wav uzantılı olarak kaydediyoruz. Bu aşamada yeterli yeriniz olduğundan emin olun çünkü en az 50 – 60 MB’lık bir parçamız olacak. Bu parçayı MP3’e çevirebileceğiniz gibi direk olarak Audio CD haline de getirebilirsiniz. Yalnız HipHop eJay ne MP3 kaydına ne de ses CD’si oluşturmamıza olanak vermiyor. Bu nedenle Nero ya da Free Easy CD DVD Burner gibi bir yazılım kullanabilirsiniz.

PC Net Dergisi Nisan sayısı içeriğiyle ilgili bilgi almak için bu adrese göz atabilirsiniz:

http://www.pcnet.com.tr/pcnette-bu-ay-mainmenu-66

About The Author

İş Dünyasından Haberler - Tanıtım Videosu - Sosyal Medya Yönetimi
deneme bonusu veren siteler
sahabet onwin giriş bahiscom tipobet tarafbet
deneme bonusu veren siteler casino siteleri casibom giriş jojobet giriş deneme bonusu veren siteler grandpashabet